top of page

spåra 

2012 - 

SPÅRA är en vandring genom snögraffiti, tunnlar, avtryck och väggklätterdans. Med varsam hand lotsas barnen genom ett landskap av mattor och förflyttar sig runt i rummet, till nya perspektiv och sätt att delta i upplevelsen. Tillsammans med MELO skapar barnen ljud, förändrar scenrummet och lämnar avtryck. Spåra vill förmedla lust till eget skapande och förstärka medvetenheten om rörelse, rumslighet och kroppskännedom. Publiken befinner sig mitt i verket, både som betraktande inifrån och som medverkande i föreställningens utförande, och får en nära och fysisk upplevelse av rörelse, rum, ljud och form. Scenrum och publikplats löses upp till förmån för en stark upplevelse där barnen på ett påtagligt sätt inkluderas i skeendet. Estetiskt arbetar vi med former, färger och rörelser som inte föreslår någon ordbaserad eller teatral handling – vi vill ge barnen möjlighet att uppleva koreografi, rum och ljud som inte berättar en historia.

Spåra är särskilt riktad för barn med funktionsvariationer och vi har spelat många föreställningar för dessa barn.

Vi anpassar föreställningen efter gruppens behov och möjligheter. Barnens ålder vid dessa föreställningar kan variera mer än 5 - 9 år (som är målgruppen för typiska barn).

 

SPÅRA hade urpremiär på Stockholms Stadsteater Skärholmen 22-26 maj 2012 och har sen dess spelats över 300 gånger i Sverige och utomlands. Den finns fortfarande tillgänglig för turné.

Sagt om Spåra:


Barn ett: "Det här är som ett äventyr!" 
Barn två: "Det ÄR ju ett äventyr!"

 

"Programmet var mycket passande för våra elever, de fick vara delaktiga utan krav. En tillåtande och öppen känsla rakt igenom. Ni var uppmärksamma och lyhörda för elevernas reaktioner och egna initiativ.
Hoppas att många särskolegrupper får möjlighet att träffa er!"

Anna Burström
Specialpedagog och musiklärare vid Brännans särskola.


"När jag såg "Spåra" upplevde jag något alldeles särskilt; både en ensemble och en publik i största närvaro och gemenskap. Den medmänsklighet, tillhörighetskänsla och ömsesidiga respekt som fanns och utvecklades är något jag aldrig upplevt i föreställningar byggda på principen scen-salong. Med varsam hand lotsade ensemblen publiken runt i rummet, vilka fick uppleva dans och musik på riktigt nära håll och rent fysiskt bli indragna. I barnens ögon tändes nyfikenhet, överraskning och livslust. Själv gick jag ifrån föreställningen med en så storslagen känsla som tro på världsfred. "Tillsammans" var ordet i mitt huvud. Tillsammans kan vi..."

Joakim Engstrand, regissör och ljusdesigner, Byteatern - Kalmar läns teater

 

"När jag såg Melos föreställning blev jag lycklig. Jag grät en stilla lyckogråt rakt igenom hela föreställningen. Att se hur dom behandlade sin publik – barnen, på ett så respektfullt och kärleksfullt sätt att barnen helt kunde slappna av och delta i den sceniska händelsen. Vackert! Detta kombinerat med högkvalitativt proffsigt framförande av Melomedlemmarna, njutbart på alla plan. En andlig upplevelse!"
Lotta Östlin Stenshäll, skådespelare och regissör, just nu knuten till Stockholms Stadsteater Skärholmen

 

Läs recensionen i Svenska Dagbladet här.

 

 

Skapandet av SPÅRA genomfördes med stöd från Kulturrådet och Stockholms Stad. Föreställningen finns med i det subventionerade utbudget i Stockholms Stad och Stockholms Läns Landsting

bottom of page