top of page

Andra projekt

2005 - nu

Residens på Skarpnäcks Kulturhus 2014-2015

Mellan mars 2014 och juni 2015 hade MELO ett residens på Skarpnäcks kulturhus i Stockholm. Residenset innebar att vi för första gången hade tillgång till en samlad arbetsplats under en längre period; ett kontor, tillgång till dans- och musikstudio och scen. Residenset innebar även ett kunskapsutbyte med kulturhuset, och utöver vår egna kärnverksamhet – vårt kontinuerlig arbete med att utveckla och repetera nya och existerande projekt, musik till skivbolaget, musikvideos och dokumentärer, riktade workshops, mentorskap till yngre dansare, planering av turnéer och administration osv – arrangerade vi en mängd publika evenemang:

gruppkaos-web.jpeg
omge.jpeg

OMGe (2014)

Sedan 2014 arbetar Ola Hjelmberg och Andrea Fantuzzi i projektet OMge: en musikalisk, visuell och interaktiv upplevelse som främst riktar sig till små barn upp till 1 år gamla och barn/unga med funktionsvariationer. Till en harmonisk ljudmatta av gitarrer, datorer, loop-pedaler och saxofon som Ola och Andrea spelar live tillåts publiken skapa ljud och musik i stunden. Publiken kan delta i ljudbilden enbart genom rörelse eller med hjälp av tekniska hjälpmedel.

Förstämda steelguitarrer, iPads med inspelningar som passar det befintliga ljudlandskapet, uppmickad rekvisita, kameror, IR-sensorer och andra teknologiska verktyg gör det möjligt för de allra minsta och personer med varierande fysiska funktionsförutsättningar att på enkelt sätt skapa musik i harmoni med andra och den rumsliga atmosfären. Ljuden/musiken som publiken skapar i stunden ger även visuellt intryck i form av projektioner som är direkt kopplade till de ljud som alstras.

Under 2014 sattes OMge upp på Skarpnäcks kulturhus där barn i olika åldrar och funktionsvariationer tog del av upplevelsen med stor entusiasm. Under hösten 2015 kommer vi att arbeta vidare med OMge för att se om och hur vi kan lägga till delar av rörelse/dans till upplevelsen. 

Skissformatet: Dans/ljudexperiment (2015)

Skissformatet är en arbetsform som vi har utvecklat under 2011-2013, som en serie experiment, möten och öppna visningar som sker på olika typer av platser och rum. Själva formen innebär ett långsiktigt pågående skissande tillsammans med publiken – ett konstnärligt rum över tid utan egentlig skillnad mellan kreations- repetitions- och föreställningsprocess.


Vårt andra projekt inom skissformatet innebar ett fördjupat samarete med ljuddesignern Andrea Fantuzzi och manifesterades första gången på Skarpnäcks kulturhus våren 2015, som en blandning av konsert, rörelse och rumslig installation. Genom ett lekfullt samspel mellan kroppar och teknik byggs stämningar upp genom instrument, uppmickade golv, filmprojektion, rörelsekänsliga maskiner och dans.

 

Projektet fortsätter att utvecklas och kommer bl.a. att delas med en publik på Parkteatern och Fylkingen under hösten 2015.

 

 

 

 

Trailern av Ebba Theorell kan ni hitta här, MELO Collective Sketching sound & Movement

MELO color.png

Mr. Monkey (2010)

img_1896.jpeg
img_1924.jpeg
img_1905.jpeg
img_1935.jpeg

Mr. Monkey intar olika roller i världshistorien; apan, diktatorn, självmordsbombaren, astronauten, frälsaren, transvestiten och Iggy Pop. Han ber om vår sympati och förmedlar en djup ensamhet i händelsernas centrum.


Ola Hjelmberg är autodidakt musiker, dansare, skådespelare, konstnär och skapare av karaktären Mr. Monkey. Han arbetar med en kollageform och använder sig av akvarell och foto, inspirerad av punk och DIY. Ola är född 1972 i Stockholm, uppvuxen i Skoghall i Värmland och har arbetat  i olika konstellationer och sammanhang - bl.a. med punkbandet Bombshell Rocks och Riksteatern. Sedan 2005 är han medlem i Livekonstkollektivet MELO.

Mr. Monkey har t.ex. visats på en soloutställning på Edsvik Konsthall (då installationen gjordes i samarbete med MELO), på baren Judith och Bertil samt på Skarpnäcks Kulturhus.

Har du ett café, bar eller butik? Är du med i en konstförening? Är du intresserad av att visa Mr. Monkey? Hör av dig för att boka ett möte eller visning.

Situationsprojektet (2009)

Under maj månad 2009 arbetade MELO med ett undersökande konstnärligt arbete utanför scenen. Genom praktiska experiment undersökte vi och testade vad som händer om vi inte gör ett verk för en scen, utan tar scenen dit människor redan är. Under resans gång fördjupade vi oss bl.a. i Japansk tid- och rumsfilosofi (MA), skapade en mekanisk fågel och en egen tid. Ur situationsprojektet föddes även det som kom att bli vårt fjärde scenkonstverk "nr. 4", som har premiär på Dansens hus i november 2009.

 

Situtationsprojektet genomfördes med stöd från Konstnärsnämnden och Dansens hus.

Arkitekturkontor.jpg

Meeting (2006)

projektbild-ukraina-360.jpeg

Under 2006 deltog MELO i ett utbytesprojekt mellan svenska och ukrainska konstnärer – initierat av Svenska Institutet – och inledde ett långsiktigt samarbete Kiev-baserade New Theater on Pechersk (NTP). Vi kopplades ihop med teaterns konstnärlige ledare Alexandr Kryzhanivsky av Moderna Dansteatern.

 

Samarbetet byggdes upp i flera etapper. Först åkte MELO till Kiev för att hålla en veckas rörelse-workshop. Besöket avslutades med att MELO visade föreställningen 

This Power is called Imagination på en teaterfestival i Kiev.

 

Därefter kom NTP till Stockholm för att påbörja arbetet med en gemensam föreställning, Meeting. I slutet av perioden gjordes en work-in-progress-visning på Moderna Dansteatern.

 

Efter ytterligare repetitioner i Kiev, åkte Meeting på en månads turné i Ukraina våren 2007. Samarbetet har sedan fortsatt under skiftande former, läs mer under projekten Declaration of Desires och GogolFEST.

bottom of page